Martinovo v restavraciji Evergreen - KAVAL GROUP

Martinovo v restavraciji Evergreen

Martinovanje, ki si ga boste zapomnili
za vse večne čase!

Restavracija Evergreen

Martinovanje Evergreen

Naj bo praznik, ko se mošt spremeni v vino, preživet v dobri družbi in izvrstni pojedini. V restavraciji Evergreen bodo Martinovo obeležili na prav poseben način. Za Vas so namreč pripravili Martinov meni, po katerim si boste tokratno Martinovanje zares zapomnili.

Meni, ki ga je do največje potankosti izpopolnil chef Mojmir Šiftar, boste imeli možnost okusiti od ponedeljka, 5.11., do nedelje, 11. novembra 2018.

Za več informacij nas pokličite na 041/366- 249 ali nam pišite na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..


Martinov meni v restavraciji Evergreen

Goveji tartar z okisano bučo in ribanim maslom
6,00 €

Kremna krompirjeva juha s praženo čebulo in mladim vinom
5,00 €

Jurčkovi ravioli s timijanom in starano gaudo
8,00 € 

Račja prsa z glaziranimi maroni, krema maslenke, sladka omaka cvička
11,00 €

Kostanjeva tortica z meringo rjavega sladkorja
4,50 € 

2-hodni meni iz Martinove ponudbe
12,00 €

3-hodni meni iz Martinove ponudbe
14,00 €

4-hodni meni iz Martinove ponudbe
18,00 €


KAJ JE MARTINOVO?

Praznik vina
V Sloveniji se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. V skladu s šegami in navadami lahko šaljivi blagoslov opravi moški, preoblečen v škofa. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih tudi pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi (znamenita Martinova gos) in mlinci. Za slovensko Istro je martinovanje oziroma martinja značilno šele po 2. svetovni vojni. Tipične jedi so povezane z olivnim oljem (lahko tudi samo kruh in olje), s katerim so pospremili mlado vino. Bolj zahtevne jedi v tem času so bile predvsem fuži (testenine) s petelinjim ali kokošjim golažem, ki ga imenujejo tudi »žgvacet«), pečen puran (Gos), kislo zelje (»kapuz«), ocvrt kruh z refoškom.

Zgodovina
Martinovo je praznik, ki sega daleč v čas pred našim štetjem, čeprav je danes videti krščanski. V jesenskih praznovanjih so se naši poganski predniki zahvaljevali bogovom za dobro letino in jih hkrati prosili za ponovitev obilja v prihodnjem letu. Zaradi splošne priljubljenosti cerkev med pokristjanjevanjem praznika ni odpravila, ampak ga je zaznamovala z znanim in med ljudmi čaščenim svetnikom, svetim Martinom, krščanskim škofom, rojenim v začetku četrtega stoletja na ozemlju današnje Madžarske. Oče svetega Martina je bil rimski vojak v času Rimskega imperija. Ko je bil Martin še otrok, se je družina zaradi očetove službe preselila na ozemlje sedanje Italije, Martin pa je tam spoznal krščansko vero. Čeprav je po očetovi tradiciji postal rimski vojak, ki naj bi služil vojaško obveznost v Franciji, se je posvetil življenju za reveže. Someščani so ga proti njegovi volji izvolili za škofa v Toursu.