Kavalov vinar meseca avgusta - PIRO JAKONČIČ - KAVAL GROUP

Kavalov vinar meseca avgusta - PIRO JAKONČIČ

Kavalov vinar meseca septembra

Piro, Marjan Jakončič - Gostilnica Kaval

 

Piro izvira iz furlanske različice pradedovega imena Peter, ki se je v družini Jakončič začel ukvarjati z vinogradništvom in leta 1932 kupil del zemljišča, kjer imajo zdaj kmetijo. To je sredi Vipolž, najjužnejše vasi v Goriških brdih.

Pridelujejo enoletna in elegantna vina, katerih značilnosti so sortnost, sadnost in svežina, a hkrati tudi polnost. Pridelava takšnih vin zahteva majhno obremenitev na trs, optimalno zrelost grozdja, hladno maceracijo do 12 ur, fermentacijo pri nizkih temperaturah in obstoj na drožeh za osem mesecev.

Sorte so chardonnay, sivi pinot, sauvignon, soreli (maceriran tokaj), plase (zvrst chardonnayja in sauvignona) ter cabernet sauvignon. Druga linija Bosc, v furlanskem jeziku gozd, je z omenjene lege. Vina so prejela že vrsto priznanj z različnih mednarodnih tekmovanj, skupno čez 30, najžlahtnejši pa je gotovo naziv champion leta 2000, zadnji naziv iz leta 2014 je zlata medalja v ZDA za merlot bosc. Ta linija vin je polnejša, s poudarjenimi sekundarnimi aromami po vanilji, karameli, kokosu, pa tudi čokoladi. Pridelava teh vin je izključno iz prezrelega grozdja, celotna vinifikacija poteka v lesu z daljšimi maceracijami, fermentacija pri višjih temperaturah, ležanje na lastnih drožeh pa od 24 do 36 mesecev v hrastovih sodih. Rezultat so polna, tanična in bogata vina z izraženimi sekundarnimi in terciarnimi notami.

Kavalov vinar meseca julija  - Piro, Marjan Jakončič v gostilnici Kaval

Tacenska 95
Informacije in rezervacije:

e-naslov: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
tel.: 01 512 55 96